Drukuj

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Przepis na grzane wino

Składniki:

butelka wytrawnego czerwonego wina,

2 laski cynamonu,

10 goździków,

pół cytryny,

50 g cukru lub miodu (ilość zależy od indywidualnych upodobań)

Składniki wrzucamy do wina i lekko podgrzewamy przez kilkanaście minut (absolutnie nie wolno dopuścić do tego aby wino się zagotowało). Aby uzyskać najbardziej odpowiedni dla siebie grzaniec trzeba trochę poeksperymentować ("Nie od razu Tallin zbudowano"). Można dodać tylko jedną laskę cynamonu  i kilka goździków mniej, osobiście też wolę mniej cukru niż w przepisie. Gdy dodajemy miód wtedy robimy to na koniec żeby go niepotrzebnie nie gotować. Lasek cynamonu szkoda wyrzucać, można je jeszcze raz wykorzystać. W czasie podgrzewania ulatnia się alkohol z wina, więc niektórzy zalecają dodanie brandy albo rumu żeby wzmocnić napój rozgrzewający. Po dodaniu rumu i ochłodzeniu wyjdzie nam coś podobnego do włoskiego vermouthu. Wysokoprocentowy alkohol dodajemy oczywiście po gotowaniu. Wino na grzaniec najlepsze jest czerwone wytrawne ale nie ma sensu kupować bardzo drogiego wina, bo po grzaniu przez kilkanaście minut i tak straci swoje drogie walory.    

O tym gdzie dobrze i niedrogo zejść w Zakopanem przeczytamy tutaj

Web Analytics